Надіслати заявку

Наші Публікації

Ділимося своїм досвідом та цікавими думками.

Емоційний інтелект

Сьогодні мова піде про різновиди інтелектів у людини. Великий відсоток людей звик вважати що у нас є всього лише один вид інтелекту який називається IQ.

Сьогодні мова піде про різновиди інтелектів у людини. Великий відсоток людей звик вважати що у нас є всього лише один вид інтелекту який називається IQ.

IQ (intelligence quotient) - це кількісний показник рівня інтелекту (коефіцієнт інтелекту) в порівнянні з рівнем середньостатистичної людини.

Практика доводить, що не завжди людина з високим рівнем IQ може досягти певних речей, наприклад: стати більш успішним або налагодити спілкування з оточуючими.
Але насправді науково доведено, що у людини три типи інтелекту.

Типи інтелекту:

  • IQ інтелект
  • Емоційний інтелект
  • Тілесний інтелект

Емоції-це ключовий фактор прийняття рішень.

Емоційний інтеллект- це вміння розпізнавати свої і чужі емоції та  керувати ними.

Перші конкретні згадки і література щодо емоційного інтелекту з'явилися в 1995. Автор книги Деніел Гоулман американський психолог і визнаний експерт в області емоційного інтелекту публікує свою першу книгу «Емоційний інтелект».

У своїй книзі автор описав чотири основних на його думку складові емоційного інтелекту:

  • самосвідомість -здатність усвідомлювати і аналізувати власні емоції, а так само знати і розуміти свої сильні і слабкі сторони.
  • самоконтроль -це вміння управляти всіма своїми емоціями і зберігати емоційний баланс абсолютно в будь-яких ситуаціях.
  • емпатія- це здатність співпереживати людям і відчувати те, що відчувають вони.
  • навички відносин -це вміння взаємодіяти з оточуючими людьми, розуміти і приймати їх емоції, готовність працювати в команді і готовність вирішувати конфлікти якщо вони виникають.

Трохи про важливість емоційного інтелекту.

Наведемо приклад з думками, всі чудово знають, що думки дуже сильно впливають на наше життя. Позитивні думки нас надихають і мотивують і допомагають нам стати успішнішими. Негативні думки ж навпаки затьмарюють нас і віддаляють від успіху. Так само і з нашими емоціями, частина з них впливають на нас позитивно, частина ж з них навпаки негативно. І то як швидко і якісно ми вміємо працювати з нашими емоціями досить сильно впливає на якість нашого життя.

Наведемо простий і робочий приклад з життя: ви висококласний фахівець у своїй професії, потрапляєте в нове місце де знаходите купу корисних знайомств, які могли б відкрити перед вами безліч нових можливостей. Але відчуваєте ви себе невпевнено, не відчуваєте потрібного внутрішнього ресурсу для спілкування та інших речей за які у нас відповідає емоційний інтелект. По-цьому абсолютно логічно, що не має значення наскільки у вас розвинений інтелект, якщо ви не вмієте керувати і розвивати свій емоційний інтелект.

Тому-що в більшості випадків якість нашого життя в наших же очах ми визначаємо емоціями, які відчуваємо.

Якщо ж з впливом емоційного інтелекту на наше життя все більш-менш зрозуміло, то ж давайте заглибимося  у питання як же емоційний інтелект впливає на нашу роботу:

  • Володіючи високим рівнем емоційного інтелекту ми можемо вирішувати певні завдання, які є типовими в робочій сфері
  • Простіше справлятися зі стресом і тиском на нас з боку роботи
  • На керівних посадах ефективно управляти собою та іншими
  • Знаходити спільну мову з оточуючими і колегами
  • Мотивувати команду і отримувати підвищення продуктивності, вміння проводити переговори і вирішувати конфліктні ситуації.
  • У всіх нас спочатку різні вихідні дані, відповідно головною нашою з вами завданням є навчиться керувати і розвивати всі типи інтелекту для поліпшення власного життя.
  • Однак виникає питання як же це застосувати на практиці, адже сказати легко, а ось коли дійде до справи тут уже складніше.

Психологи виділяють ряд простих вправ, які допомагають розвивати емоційний інтелект.

1. Ставити себе на місце іншої людини.

Такий метод дозволить подивитися на ситуацію очима іншої людини і можливо допоможе вам зробити висновки і зрозуміти чому ж людина вчинила тим чи іншим способом, що його на це підштовхнуло, або до яких подальших дій даної людини це може привести.

2. Записувати свої емоції.

Візьміть блокнот або зошит куди ви зможете записувати свої емоції. Такий метод допоможе вам навчитися усвідомлювати і аналізувати свої емоції, фокусуватися на своїх відчуттях, розпізнавати фактори які псують ваше емоційне самопочуття і намагатися їх усунути або боротися з ними. Радиться  робити записи своїх емоцій протягом дня, так як наш емоційний стан може змінюватися після робочих зустрічей, знайомств,  різних подій.

3. Називати чужі емоції окрім своїх.

Неможливо навчитися розуміти інших людей і їхні емоції, якщо ми не навчимося розуміти себе. Після того як ви навчилися розпізнавати і розуміти свої емоції хоча б частково дуже хорошим вправою буде розуміння  емоцій інших .

Система та ж що і з записувом своїх власних емоцій. Намагайтесь описати що на вашу думку відчуває людина, можливо що б ви відчували на його місці. Це звісно допоможе вам бути більш чуйними і розуміючими, а так само більш розумно підходити до певних життєвих ситуацій, які з вами відбуваються.

4. Розширюйте ваш кругозір.

Світ дивовижний і прекрасний і йому є що нам показати і чому нас навчити. Чим більше ми будемо розвивати свій кругозір, тим більшою кількістю емоцій ми можемо себе наповнити. Це допоможе нам зустріти велику кількість талановитих людей і наштовхне нас на роздуми наскільки ж ми всі різні, унікальні і дивовижні.

5. Не  розділяйте  емоції на «погані» та «хороші»

Часто людина починає себе картати за те, що він може відчувати прокрастинацію, відчай, зневіру.

Прокрастинація-це схильність до постійного відкладання як простих так і важливих або негайних  справ.

Самокритика в таких питаннях не призводить ні до чого гарного, а тільки посилить емоційний і психічний стан, тоді без терапії з фахівцем буде дуже складно собі допомогти. Дозвольте собі відчувати абсолютно будь-які емоції і давайте собі час їх відчути. Навіть якщо це негативні емоції, навіть з них можна отримати користь. Краще подбати про себе і чуйно поставитися до будь-якого свого стану. Турбота про себе - ось єдине, що дійсно важливо.

6. Спробуйте відстежувати і аналізувати як ваше тіло реагує на ті чи інші емоції.

Як згадувалося раніше всі наші типи інтелекту тісно пов'язані між собою.

Яскравим прикладом такої взаємодії може бути реакція тіла на стрес. Критичні ситуації і стрес відображається на порушенні роботи всього організму. Навчіться зчитувати його тривожні «дзвіночки», це обов'язково допоможе вам розуміти коли вам варто зробити паузу і відновити свої сили.

7. Практикуйте «емоційну гігієну»

Емоційна гігіена - це запобігання негативного впливу на нас.

Дуже часто люди не помічають як інші наповнюють  негативом   їх життя. Намагайтесь прибрати з вашого життя токсичних людей, які змушують вас відчувати себе погано, пригнічують вас, або перекладають на вас рішення своїх проблем або відповідальність за своє життя.

Зрозуміло, що життя не завжди буде підносити нам радість, але бувають люди, які апріорі не вміють відчувати щастя, любов, радість і живуть в суцільному негативі. Але ми то, про що ми думаємо, по-цьому потрібно налаштовуватися себе на позитив. Адже поки ми живемо ми в праві все змінити і немає безвихідних ситуацій.

Підводячи підсумок хотілося б сказати, в наш час дуже важливо приділяти увагу своєму емоційному стану. Ментальне здоров'я як і фізичне дуже важливо. Будьте більш чуйними до себе і свого здоров'я. Розвивайтеся, розвивайте свій емоційний інтелект, налаштовуйте себе на позитив. Потрібно і важливо турбуватись про себе. Життя прекрасне і ви гідні відчувати себе щасливими.

Інші публікації

Наш блог

10 високоприбуткових пріоритетів редизайну

Тут наведено 10 інтернет-тактик з особливо високою рентабельністю інвестицій.

Різниця між шаблоном і сайтом на замовлення

Яка різниця між сайтом створеним на шаблоні і розроблених з нуля під Вашу компанію.

5 советов для эффективной обратной связи

Основные принцыпы эффективной обратной связи с клиентами.
Facebook YouTube Instagram Viber Telegram
Please wait